Wednesday, June 10, 2009

KENYATAAN RESMI GM MENGENAI ISU TIDAK BOLEH MEMBELI PRODUK ATAS NAMA AGEN STOK(KHUSUS UNTUK MALAYSIA)

SALAM SELURUH WARGA HPA MALAYSIA.
SETELAH SURAT ARAHAN DI KELUARKAN MENGENAI LARANGAN PEMBELIAN MENGGUNAKAN AGEN STOK, SAYA MENDAPATI RAMAI RUNGUTAN YANG MENGATAKAN KENAPA ARAHAN INI DI KELUARKAN.
BERIKUT ADALAH KENYATAAN RESMI DARI SAYA.
1. KITA MENDAPATI KEBANYAKAN AGEN STOK MENGHANTAR LEWAT LAPURAN KERANA TERPAKSA MENUNGGU INBOIS PEMBELIAN DARI PENGEDAR YANG MEMBELI ATAS NAMA MANA-MANA AGEN STOK. INI MENYULITKAN KERJA DI BAHAGIAN MIS.BILA BERLAKU APA YANG DIKATAKAN "SISTEM TUKAR INBOIS", MAKA AKAN BERLAKULAH BANYAK KESILAPAN DAN AKHIRNYA KITA MENERIMA TERLALU BANYAK RUNGUTAN DARI PENGEDAR PBC YANG TIDAK MENDAPAT BONUS.
2. SEBAHAGIAN BESAR AGEN STOK TERMASUK JUGA PUSAT JUALAN DIDAPATI TIADA STOK YANG SEPATUTNYA, SEBALIKNYA MENGGUNAKAN STOK CAWANGAN DAN MENGARAHKAN STAFF CAWANGAN MEMBUKA INBOIS BAGI PIHAK MEREKA.
4. BAGI PENGEDAR YANG TERLIBAT DENGAN PBC, BOLEH MEMBELI DALAM JUMLAH BERPERINGKAT DI MANA-MANA CAWANGAN ATAU AGEN STOK BAGI MENCUKUPKAN 300NM.(TIDAK PERLU MEMBELI SEKALI GUS).TIDAK TIMBUL PERLU MENGGUNAKAN HANYA SATU AGEN STOK.
SEHUBUNGAN DENGAN ITU, SAYA BERHARAP SEMUA AGEN STOK SEHARUSNYA MEMILIKI STOKNYA YANG TERSENDIRI DAN TIDAK HANYA BERPERANAN MENGGUNAKAN MEREKA YANG DATANG MEMBELI DI CAWANGAN.
GM AMAT BERHARAP SELEPAS INI TIDAK AKAN UJUD APA YANG DIKATAKAN "AGEN STOK ATAS ANGIN" DAN HANYA MENGAMBIL KESEMPATAN UNTUK MERAIH BONUS JUALAN STOK.
WASALLAM